10. juni – 4. september 2016
Danmarks Fotomuseum har i samarbejde med foreningen NaturFotografer i Danmark arrangeret en fotoudstilling med nogle af foreningens bedste naturfotografier.
En række entusiastiske naturfotografer har organiseret sig i en landsdækkende forening – NaturFotografer i Danmark. Naturfotografernes fælles omdrejningspunkt er deres kærlighed til den natur, som vi er omgivet af, og det at kunne få mulighed for at skildre den gennem deres kameraer.
De godt 200 medlemmer af foreningen består af både professionelle fotografer samt ambitiøse amatører. De fotograferer et bredt spektrum af motiver i naturen. Det er ikke alene fugle, dyr og landskaber, der fotograferes, men også insekter, planter og hvad man ellers finder i naturen.
20 års jubilæum
I år har foreningen 20 års jubilæum, og det fejres med blandt andet en fotoudstilling med de bedste billeder fra medlemmerne. Der venter publikum en storartet oplevelse med billeder, der bringer beskueren tæt på naturen.
Tålmodighed og stædighed
At fotografere i naturen er en stor udfordring for fotografen. Naturfotografien er måske den genre inden for fotografiet, der kræver mest af fotografen. Det er en forudsætning med en basisviden om flora og fauna. Dyder som tålmodighed og stædighed er også påkrævet, såfremt naturfotografen vil opnå et billede ud over det sædvanlige. Sidst men ikke mindst er et dybdegående kendskab til det anvendte fotografiske udstyr en nødvendighed for at opnå det perfekte pletskud.
Mange af naturfotograferne fotograferer ikke alene i Danmark. De opsøger steder med specielle dyrearter eller fauna. Oftest arrangeres der deciderede fototure for interesserede til forskellige egne af verdenen som normalt ikke opsøges af turister. Ene og alene med det formål at skildre et bestemt område eller dyreart gennem kameraets linse.
Billedsyn og billedvalg
Naturfotografer har forskellige billedsyn og motivvalg. Der er mange, der skildrer naturen i dokumentariske fotografier. Andre tager mere kunstneriske billeder med fokus på billedvinkel og komposition. Men fælles for naturfotograferne er, at de nyder naturen og de oplevelser, de får med hjem – og kan oplevelsen samtidigt gemmes i kameraet, har fotografen opnået det ultimative.
Naturfotografen stiller sig selv som opgave, at den virkelighed, som han eller hun oplever, skal oversættes til et fotografi. Fotografen er som regel alene med sit motiv, sin viden, erfaring og sin intuitive fornemmelse for, hvad der gør sig bedst på billedet. De bedste naturfotografier opstår, når disse ting sættes rigtigt sammen og ”oversættelsen” giver et seværdigt resultat.